23 de març del 2012

Situació tensa a Mali



Volem informar-vos de l’actual situació en que es troba Mali.

Ahir dimecres, 22 de març, desenes de soldats del exèrcit de Mali entraren a Bamako al matí disparant a l’aire i ocupant posteriorment la seu de la televisió pública (Ortm). Hores després els militars insurgents van pendre el Palau Presidencial de Bamako i també diversos edificis governamentals com l’actual congrés.

Segons la veu dels militars, la seva intenció no era expulsar a l’actual president, Amadou Toumani Touré, sinó que reclamen mitjans per fer front a la rebel·lió Tuareg que esclatà el passat 17 de gener al nord del país.

El que inicialment semblava un grup de militars insurrectes en protesta per la manca de medis que el govern havia cedit per lluitar contra els Tuaregs, els quals es troben a la regió Nord del país i reclamen la independència de Azawad, sembla que finalment ha acabat en un autèntic cop d’estat. S’ha creat un Comité Nacional per la recuperació de la Democràcia i la restauració de l’Estat (CNRDRE).

Actualment tot el país es troba en estat de queda desde les 18:00 de la tarda fins les 6:00 del matí. La Constitució ha quedat anul·lada i s’ha declarat l’estat d’excepció.

Segons ens informa el nostre representant a Mali, l’aeroport internacional de Bamako resta tancat pel moment, així com tots els edificis i organismes públics, com a mínim fins els proper dimarts a les 8:00 del matí tal com ordena el nou règim militar.

La situación és crítica doncs pel moment ningú s’atreveix a sortir de les cases, ja que els dispars a l’aire continúen.

La zona de la comú de Koutoba, en la que nosaltres treballem, de moment no s’ha vist afectada de cap manera. Si més no, tal com ens indica el nostre representant que, en aquest moment es troba a Koutoba, la zona ha quedat aïllada, ja que han bloquejat totes les entrades a Bamako.
Totes les informacions que arriben de Bamako apunten a que no podran celebrar-se les eleccions previstes pel 29 d’abril donada la inestabilitat del govern, la detenció per part del rebels de polítics del Ministeri de Defensa i per la desaparició del propi president.

Donada l’actual situació, us mantindrem informats per si hem de veure modificada la nostra actuació a la zona. De moment el bloqueig de la capital impedeix cap tipus de moviment en tot el país.

A l’actual conflicte Tuareg, també s’ha de sumar la sequera i la seva conseqüent crisi alimentària que es preveu afecti a Mali a partir del mes de maig. Segons informes de les Nacions Unides podrien afectar a més de 3 milions de persones de la regió del sahel Malià.

Aquesta problemàtica també serà tractada a la propera Assemblea General de l’Associació que celebrem el proper mes d’abril, de la qual ben aviat rebreu informació.

Us seguirem informant en quan tinguem noves notícies.
Junta d’Addim

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada